
De twintig finalisten van de Academic Startup Competition 2020 zijn vandaag officiëel gepresenteerd op de eerste digitale European Entrepreneurship Summit. Deze Nederlandse startups – opgericht in de ecosystemen van Nederlandse universiteiten en universitair medisch centra – maken kans op onder andere een digitale handelsmissie naar startupwalhalla Silicon Valley inclusief training, coaching en introductie bij voor hen relevante netwerken van ondernemers en investeerders. De winnaars worden in november bekendgemaakt.
De Academic Startup Competition is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en Techleap, en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op de European Entrepreneurship Summit werden de finalisten onder andere toegesproken door staatssecretaris Mona Keijzer.
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) zei tijdens haar toespraak tegen de finalisten : “Iedereen kijkt ernaar uit om te zien hoe jullie de wereld een beetje beter gaan maken. Als innovatieve startups zorgen jullie ervoor dat we bij de wereldtop horen als het gaat om innovatie en ondernemerschap. En dat we slimme oplossingen vinden, banen creëren en onze economie sterk houden. Dit past perfect bij het thema van de CES Unveiled: tech solutions for global challenges.”
De finalisten
De finalisten zijn: Bimini Biotech BV, DeNoize, Digi.Bio B.V., ECsens, GOAL 3, IamFluidics B.V., Kaminari Medical B.V., Lusoco, MLA Diagnostics BV, NC Biomatrix bv, NextRound, PATS Indoor Drone Solutions, Phosphoenix, Predica Diagnostics, SOLHO BV, Taylor, uCrowds B.V., VanBoven, Venous Stent BV, Vertigo Technologies.
Wat ontvangen de winnaars uiteindelijk?
Uit de lijst van finalisten selecteert een vakjury in november 10 winnaars. Deze winnaars mogen een jaar lang de titel ‘Beste Academische Startup van 2020’ dragen. Verder ontvangen ze het volgende:
- Een op maat gemaakt digitaal West Coast Incubation Program, inclusief matchmaking, inhoudelijke verdiepingssessies en een online ‘pitch training USA’, georganiseerd door het Nederlandse consulaat in San Francisco;
- Een kennismaking met het academische ecosysteem en introductie in het netwerk van lokale (Nederlandse) ondernemers, (internationale) investeerders en bedrijven;
- Contact met serieondernemers en mentoren van Technology Transfer Offices en AcTI via een programma op maat met workshops, peer2peer-sessies met zowel medewinnaars als ASC-alumni en een coachingstraject met toegewijde lokale en internationale mentoren.